kidos

Serious gaming technologie

In de behnadeling van CP kinderen kan één enkel game nooit volstaan om alle therapeutische objectieven te bereiken. Daarom worden er in dit project een reeks kleinere spelletjes ontwikkeld, die elk specifiek gericht zijn op een ander aspect in de behandeling (bv. balans, cognitieve stimulatie, ...).

Deze zogenaamde "exergames" (van "exercise games") zullen de kinderen motiveren om de nodige oefeningen te blijven herhalen in een stimulerende en leuke context, zodat de kinderen de therapie trouw blijven. De bewegingen van de kinderen worden door een camera (bv. een 3D camera) vastgelegd en de software bepaalt de exacte houding van de persoon en gebruikt die informatie om een avatar in het spel aan te sturen.

In technisch opzicht verschilt dit spel van vele andere computergames: (1) er wordt een krachtige middlelayer ontwikkeld die toelaat verschillende combinaties van sensoren te gebruiken (bv. een 3D camera en een gyroscoop); (2) elk spel kan volledig aangepast worden om aan te sluiten bij de visuele, cognitieve en motorische mogelijkheden van elk kind; (3) deze aanpassingen kunnen door een kinesist bepaald worden automatisch gedownload worden uit de ICT4Rehab centrale databank bij de start van het spel; (4) de game scores en andere informatie kan verzonden worden naar de ICT4Rehab databank en zal gebruikt worden in de klinische data mining.

De games zullen ontwikkeld worden met XNA, C++ en C#. Alle spellen zullen gebouwd worden met grafische elementen en modellen die er op gericht zijn de games zo aantrekkelijk en doeltreffend mogelijk te maken voor de doelgroep van CP kinderen. Ontwerptools als 3D Studio Max en Blender laten ons toe moderne attractieve games te bouwen. Data verkregen uit de games zal door middel van webservices in de databank bewaard worden in overeenstemming met de huidige klinische en biomechanische standaarden.